dijous, 31 de gener del 2013

30 de Gener. Dia Escolar de la Pau i la No Violència


El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) va ser declarat per primera vegada el 1964. Sorgeix d'una iniciativa pionera, no governamental, independent, i voluntària d'educació no-violenta i pacificadora del professor espanyol Llorenç Vidal. El seu objectiu és l'educació en i per a la tolerància, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. En aquest dia, els col · legis i centres es converteixen en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, raça, cultura i religió.

El missatge bàsic d'aquest dia és: 'Amor universal, No-violència i Pau. L'Amor universal és millor que l'egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra '.

El DENIP va ser reconegut pel Ministeri d'Educació i Ciència, mitjançant l'Ordre Ministerial del 29 de novembre de 1976.

El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l'Índia, el Mahatma Gandhi, el 30 de gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista.




Interès educatiu d'aquest dia

La formació per a la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles és una de les finalitats que es planteja aquest sistema educatiu. La LOGSE subratlla la necessitat de treballar aquests aspectes de manera similar a un altre tipus de continguts, i d'aquesta manera van sorgir els temes transversals.

No obstant això, el treballar contínuament des de les transversals aquests conceptes (la pau, concretament, dins de Educació moral, Educació per a la Convivència i la Pau) no impedeix que sentim la necessitat que hi hagi dates concretes, com avui, que ens recordin que encara hi ha situacions socials complexes.

Aquesta celebració és, per tant, una oportunitat més de contribuir a que els centres es converteixin en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, raça, cultura i religió. No hem d'oblidar que l'escola és un reflex d'una societat amb la qual comparteix defectes, però en ella també s'educa per a la vida i es busca desenvolupar en els alumnes les capacitats i competències necessàries per a una participació social activa.

Per tot això, hem de contribuir, a través de l'educació, a la conscienciació de tots en la construcció d'un món millor, un món més just i més humà que permeti que tots els individus tinguin la mateixa oportunitat de desenvolupar plenament les seves facultats en el si d'una societat democràtica, lliure, justa, responsable i en pau.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada